Medium, XXL och 100Mbit ner men inte upp?

Hej. Peter heter jag och ringer från Com Hem. Är det johan jag talar med?
Ja vad bra. Ja det är så att jag ringer till dig pga. att du är en befintlig kund hos oss och har mediumpaketet. Ja precis! Hur funkar det för dig tycker du? Vad bra. Du är alltså väldigt nöjd med ditt paket? Härligt att höra! Jo nu är det så här.. jaha... nehe... okej.. meen om jag skulle .... hepp.... Men vilken operatör har du i dagsläget? Förlåt? Jo jag frågade dig vilken operat.. okej.. jag förstår. Hemtelefo.. nehe? okej. så du vill inte spara penga.. okej. men om vi säger... förstår. Men det blir ju faktiskt billi... Okej. jag förstår. Om vi slår den kostnaden över ett år ser du tydligt att, ja du förstår precis, nehe, du gjorde du inte näh? Nu är det så här att eftersom du redan är kund hos oss så.. hallå?.....hallå?......Johan? Johan hör du mig?....
Fan, han la på i örat på mig!

Nu är det fa-an bärs som gäller.


Hurray for Murray



Idag (egentligen igår) fyllde ingen mindre än Bill Murray 60 år! Imponerande ålder, imponerande man imponerande skådespelare. Men framförallt en man som imponerande nog har lyckats med mer än de flesta under sin livstid. Han har till och med hunnit bli tagen av svensk polis för att ha kört golfbil i onyktert tillstånd längs Stockholms gator. Listan görs lätt lång när de kommer till rykten och myter kring Bill Murrays upptåg runt om på biodukar och i städer. Gå nu in här för att förstå mer vad vi menar:

http://www.guardian.co.uk/film/2010/sep/11/bill-murray-60th-birthday-facts

Men ord gör knappast denna man någon rättvisa. Intressant blir han när man ser han agera.

http://www.youtube.com/watch?v=sA622OwgHCA

http://www.youtube.com/watch?v=1wMoPSsn2-8

http://www.youtube.com/watch?v=qKuAl1QvuI8
/rocky&brutus

Polishus, socialhus, dårhus

Imorse bjöds det på en föreställning av trötta miner när vi steg upp klockan noll sjuhundra på morgonen. Leo reser sig ur sängen utan ett ord. Vandrar spöklikt mot duschen. Johannes famlar irriterat efter mobilen som har påbörjat sin obehagliga alarmmelodi. En melodi som drar en ur de mest trevliga drömmar och lämnar kroppen vaken, uppgiven och med kalla kårar. Efter en snooze och en dusch är vi båda uppe på fötter och förbereder oss inför dagens uppgifter.

Och dessa uppgifter kan vara högst relevanta för er som vill fixa tillstånd till jobb i Barcelona på ett korrekt och omständigt sätt. Vi börjar med att glömma att ta kopior på våra pass. För att underlätta det för er som vill skaffa dessa tillstånd kan vi tipsa er om att ni själva bör vara mer förberädda än vad vi var på den punkten.Något som är oerhört viktigt för dig som vill skaffa ett såkallat "NIEnr" och ett "Seguridad Social". Ett "NIEnr" är typ ett greencard. Har du ett sådant innebär detta rätt och slätt att du har tillstånd att på ett laglydligt sätt hjälpa att dra ditt strå till spansk stat. Seguridad Social är förmodligen något som handlar om att ge dig någon form av försäkring. Vi vet egentligen inte mer om dessa tillstånd förutom att de behövs för tilldelas ett headset och en dator hos ONE CC (vårt nya jobb). När ni har kopior är det bara att bege sig till Carrer de Balmes 192. Ett polishus. Här ställdes vi i en lång kö. En kö man inte visste särskilt mycket om. Vi stod mest i kön för polisen bad oss. Vi kunde lika gärna ställts uppköande till en köttkvarn. Men vi var lugna och väldigt trötta. När det var vår tur att kliva in i köttkvarnen upptäckte vi att det i själva verket var farbröder bakom skrivbord, aningen tröttare än vad vi var. Vi lyssnade och nickade till deras ord och rätt som det var hade vi papper. En massa papper. Det skulle dessutom behövas fler kopior på våra pass. Jaha. Vi fick papper som med hjälp av oss skulle ta sig till ett annat kontor för att visas upp och bytas ut mot...andra papper. Dessa i sin tur skulle tillbaka till polishuset. Väl tillbaka fick vi till vår förvåning fler papper som skulle tas med till socialhus. En till kopia på passet var tydligen bra att ha med sig dit.

Försökte vara positiv. Vi är ju faktiskt i Barcelona.

Nerverna började tryta lite. "En kaffe vore jävligt gott" "Hoppas fa-an att det inte är lika lång kö på nästa ställe" "Var fan kan man kopiera sitt pass nu igen".... Socialhus var lugnare och hade trevligare damer och herrar. Papper som bytte händer och till slut (!) stod vi likt sargade hjältar utanför socialhus och enligt instruktioner som vi fått från jobbet var vi äntligen, för att citera häftet, "klara". Troode vi ja. Mot jobbhus, eller kanske dårhus? Vi har lite lustigt nog blivit varnade av våra chefer för att vi kommer bli "riktigt störda" av att jobba där. Från och med nu får det heta dårhus. Tunnelbana, gång och en trappa upp till höger = dårhus. Lämna papper och varsegod klar.

Sa vi klara? Nej. Typ paus. Hem för lunch och sova lite för rockys del. Äta, diska och knyta skor. Mot jobbet, igen.
Vi var detta lag var vi vana vid väntetid. Något vi fick uppleva igen vid ankomst till jobb. Dags att lära sig vad Com Hem har att erbjuda de stackars satar som bor kvar i Sverige och som har Com Hem i uttagen, men som av någon "idiotisk anlednig inte utnyttjar Com Hems tjänster". Vår nya teamleader, som även höll i produktutbildningen, är föredetta hemlös stackare från Sundsvall och som med sin karismatiska, typiska lite lantliga utstrålning har klättrat på karriärtrappan. Bara ett år äldre än oss. Går tydligen bra att göra karriär för den som vill! Att ha i åtanke.

Efter hjärntvättning som förde med sig ett antal nervryckningar under ögat, kaffesug och behov av att tömma tanken så har vi nu en rad fula knep som vi kommer att ta till för att få dig att uppgradera just ditt hem till XXL bredband och Medium 8 favoriter HD.


/rocky&brutus

Den bra örten

Till alla er som någon gång har varit i Barcelona och ivrigt men utan framgång letat efter den där riktiga kvarterspuben kan vi nu lugna er. Vi kan nu säga följande: Sluta leta. Vi har hittat den!
Hierba buena (den bra örten på svenska) ligger tvärs över gatan. En bar i cubansk anda som inte så förvånande drivs utav cubanen Miguel och hans tyska fru. Här finns allt man önskar att en bra bar ska ha. Spelautomater, något för den hungrige och definitivt massvis för den törstige och inte minst av allt Barcelonas bästa mojito (som det stolt står på visitkortet). En öl går för ynka 2€ och en mojito för det dubbla. Just det! Lördagar lär Miguel ut salsa och han har garanterat att det alltid är drag och knökfullt. Det tvivlar vi inte på en sekund. Så bli inte förvånad om det i morgon kommer ett inlägg om hur Johannes och Leo har dansat på bord och krossat glas till Buena Vista Social Club.

Buena Vista Social Club – El Cuarto De Tula



/rocky

Dags att vända kalsongerna ut och in

Nej nu är det dags att aktivera sig! De senaste två dagarna har vädret inte direkt varit på vår sida. En hel del regn, särskilt nattetid. Tiden då vi är som mest aktiva. Surt. Johannes kom för övrigt precis in i rummet och konstareade med en djup suck att han bara har ett par rena kalsonger kvar. Dags att äntra okänt territorium. Vi har fått tips från de äldre att redskap så som sköljmedel och vanish kan komma väl till hands. Att vi känner oss lika hemma i tvättstugan som en kvinna förmodligen känner sig bakom ratten är ett faktum, vi får helt enkelt se hur detta ska gå. (Förlåt Maria. Självklart är kvinnor hemma i andra situationer och lämpade att klara av fler sysslor i hemmet än att tvätta och städa. Kvinnor borde dessutom ha flera höga positioner inom arbetslivet och löneskillnader mellan män och kvinnor bör genast suddas ut.)......

Hur som helst var vi ute här om dagen! Efter timmar av intensitvt studerade av varenda guidebok vi lyckades få med oss från Sverige plus allt gott som internet har att erbjuda kom johannes fram till att en av de hippaste platserna i Barcelona heter Plaça del sol. Ett torg som ligger där man inte riktigt förväntar sig att ett torg ska ligga, men som omges av ett härlig och förmodligen väldigt typisk spanska atmosfär. Grupper av människor som sippar öl och vin, röker det ena och det andra, musik från alla håll och i största allmänhet en sprudlande glad stämning. Baren "Mond Bar" är en bar som vi stötte på i diverse guideböcker och ett besök var tydligen ett måste! Väl där förstod vi på direkten varför. Mycket New York och London Pop. Hög volym. Billig öl och mycket trevlig personal. Johannes tog för övrigt reda på , för er skull, att om man dricker upp i princip hela sin öl och sen spiller ut resterande slatt så får man en helt ny iskall öl. Vi är ense om att det helt enkelt inte kan bli mycket bättre än så här!



Just det. Jag hörde att det regnar en jäkla massa där hemma. En liten bild till er som sitter hemma och trycker med en kopp te framför facebook. I morgon är det hit vi drar på direkten efter att frukosten har landat i magen. 22-24 grader och sol.


/rocky

Vuxenhandla

Nu till nästa allvarliga uppgift. Handla mat. Vi går runt en halvtimme i affären för att sedan kolla vad vi har fått ner i korgen. Där ligger ett paket smör, en pava rödvin och fyra Kronenbourg.
Att lära sig att handla likt vuxna människor är något man får arbeta på. Det kommer sannerligen inte på en dag. Gäller att planera, tänka brett och välja nyttiga flingor. Men de kommer så småningom...



/brutus

Närodlad baskpop

Jag (Johannes) vill också passa på att tipsa om ett fantastiskt band från Baskien, du vet området i norra spanien som präglas av vacker natur och eta-aktivister. Delorean heter gänget och låter som en salig blandning av TTA och The Radio Dept.
Delorean – Stay Close




/brutus

och sen kom jobbet...

Igår ställdes vi inför vår första allvarliga uppgift. En arbetsintervju kallade. En arbetsintervju kallade faktiskt oss båda till samma tid och samma plats. Det var ett callcenter, telefonförsäljning, telemarketing...kalla det vad du vill.
Jobb som jobb - vi var tvungna att göra oss anständiga! Vi knäppte på våra skjortor, drog på oss långbyxorna och tog en extra roll av deon. Nu skulle vi bara över till andra sidan stan under kolossala solstrålarar och svettiga tunnelbanor. Väl framme hade vi båda samlat på oss ordentliga LP-skivor under armarna och en del nervositet.

En receptionist välkomnade oss och vi följde efter henne för att möta upp rekryteringansvarig. Svenska ungdomar med headset på skallen fyllde varenda lokal på våningen. En del med hysteriska miner och som talade snabbt så det kom spott på mickarna. Andra satt tillbakalutade och lät lurarna hänga lite sådär snett och nonchalant medan dem pumpade Oskar Linnros ur högtalarna. Vi drogs in på ett kontor där rekryteringsansvarige Kristoffer tog emot oss med hetsiga handslag. Han var själv utbildad målare från närheten av Borås. Nu hade han tydligen sadlat om och var på väg att slå sig högst upp på callcenterets karriärstege.

Det var en ganska kort och simpel arbetsintervju och vi båda steg ut ur kontoret med ny titel och befattning i handen: One CC agent, placerad på Com Hem-avdelningen...

/brutus





IKEA-män, pesto, bärs och en jävla lång cykeltur

Vi har tagit en långt cykeltur med pratglad vän Jordi! Han cyklar som självaste Lance Armstrong. Han vallade oss som vilsna får genom staden. Ett enkelt sätt att komma till havet kan tydligen vara att följa Avinguda Diagonal i östlig riktning. Jaha!

Vi har även lärt oss hur man på mest omständiga vis monterar ner en våningsäng, tappar bort skruvar, för att senare montera upp den i rummet bredvid, utan alla skruvar. Jordi kallade oss för hans IKEA-män.






För att avrunda dagens torftiga tips tänkte vi landa i lite mer kulinariska områden. Barcelona är ju en stad av mat! Men vi har hittills ramlat in i KFC, nachotallrik och väldiga fritöser. Men denna kväll skulle middagen bli något annat. Vi begav oss till en lokal supermercado för att inhandla så som någon gourmehandlare aldrig inhandlat förr.
Hittade ingen mat utan socker, utan fett eller utan choklad i. Vi köpte pesto och pasta, gifter sig bra med en öl tydigen. Bånn appetijt. Väl smakt.

Nu ska vi släcka lampan och banka i golvet för att få tyst på grannens radio. Imorgon kan ni räkna med tips om hur man lapar sol på bästa sätt och var man ska eller inte ska festa.


/rocky&brutus

Morgonstånd har guld i mun.

Idag var en lugn morgon, Johannes vaknade 2 timmar före Leo som efter att tidigt på morgonen av en underlig anledning fått se värden i huset naken. Leo som hade hört något ljud, trott att det var Johannes som var på väg upp och bestämt sig för att kika ut genom dörrspringan blev chockad när den nakna penisen syntes.  Han ansåg att det bästa han kunde göra av situationen var att sansat lägga sig i sängen igen, försöka sova och låtsas som om ingenting hade hänt. Så ha i tanken att män som bor i Barcelona kan ha för vana att springa runt nakna tidigt på dagen bland okända människor.

Efter undersökande av små gränder och torg i det flummiga Born vill vi göra er uppmärksamma om att ficktjuvar lutar sig mot varje vägg, bohemer finns runt varje hörn och plantor kantar varje balkong. Vi passade även på att dra en turistsväng på las Ramblas, ficktjuvarnas paradis. Vi klarade av ett kvarter innan paranoian och nyfikenheten tog över och vi vek av mot Raval. Ett skumt område med skumma människor som på natten förvandlas till stadens indieparadis, men som även är känt för rån och andra obehag. Sist men inte minst, Leo har snaggat sig.

 


/rocky&brutus


Två knivar och en stack

Man får se om man kan vänja vid att vakna upp till 29 grader, klarblå himmel och varma vindar. Det känns hur som helst inte helt fel att göra så! Vi funderar även på om vi kommer att vänja oss vid att bli knivhotade och av med både pengar och stolthet av en överviktigt och svettig man på vägen hem från en trevlig kväll? (vi är helt oskadda även om titeln indikerar annat)Vi har kommit överrens om att det ena scenariot känns bättre än det andra! Hör upp! För att slippa bli köksknivad på väg hem från en allt för trevlig kväll bör du kasta onda ögon på överviktiga män i vita linneskjortor och vad du än gör, gå aldrig här efter att solen har gjort sorti! (bilden nedan visar platsen ni absolut bör undvika)



/rocky&brutus


Din pappas kompis kompis

Dags för två svenskar att ge sig in i Barcelona. Dagen kunde ha börjat med väskryckningar, för dyra tågbiljetter och andra elakheter. Men ficklampan i ovisshetens mörker heter Jordi, en pappas kompis kompis. Utan att ha någon aning om vår bakgrund tar han emot oss med öppna armar och låter oss bo i hans lägenhet. Han har redan visat oss hur man gör tortilla och hur man sover mitt på dagen, siesta. Han bjöd på inhemska ölen Estrella. Men han tyckte mer om någon annan...utländsk sort! Jordi har tydligen cyklat genom hela Tibet. Han tänkte också dra en repa genom Afrika senare i höst. Nu skriver han utbildningsmaterial för den spanska regeringen.

Redan efter en dag kan vi framställa något slags nyttigt tips till alla er som suktar efter bostad i Barcelona. Ta kontakt med pappas kompis kompis och börja smörja hans krås. Meljkontakt: två-tre veckor innan ni drar. Att ge presenter verkar göra värden glad.


La linterna


/rocky&brutus


Kings of Spain

”Överlevnadsguiden till Barcelona?” kommer att växa på dig. Den kommer bli din bästa vän i vilket klister du än fastnar i. När du plötsligt blir missförstådd i en känslig debatt om den Katalanska självständigheten och handgemäng börjar se ut som den enda lösningen, kommer du sträcka dig efter denna hemmasnickrade orakelguide och finna nya utvägar. Kanske du snubblar på en alldeles för hög trottoarkant, gör illa tån och förbannar stadens infrastruktur. Men skulle du kolla i ”Överlevnadsguide till Barcelona?” ser du ju att vi redan varnat dig för detta. Samma sak med den skrynkliga tanten som skriker på dig i trappuppgången och affären som alltid är stängd på måndagar. Som ung och ny i staden kommer guiden framförallt visa dig vägen till hur du enklast fixar jobb och bostad, eller helt enkelt visa dig hur du absolut inte ska göra om du så smidigt som möjligt vill starta ett nytt liv i Barcelona.

rocky och brutus och en spanska balkong.

För sen kommer vi till själva kärnan i vår blogg. Nämligen att vi aldrig har varit i Barcelona. Tidigare stycke är ju endast hypoteser. Vi kan inte ha en aning om vad som är häftigt, tråkigt, farligt, indie, svettigt, elakt, lukrativt eller hur du undviker arg tant. Nej, vi har inte en aning om någonting just nu. Men istället för att du nu besviket smäller igen laptopen och svär åt vårt ordbajseri som slösar din tid (tid du kunde använt till att gå in på spybar-salvatores egna blogg och kolla hipsterporr, söka pitchfork.com efter okänt men creddigt new-wave, low fi, electro, indie, folk, pop band, eller köpa dig en fantastiskt komplett Lonely Planet guide till Barcelona) så ska du försöka se det som ett socialt projekt. Inte ett socialt projekt på särskilt intellektuell nivå (förväntade dig de mest oförväntade). Och kanske inte på särskilt kontroversiell nivå heller. Inte Jaquin Phoenix-nivån, där man lämnar skådespelarkarriär för att odla en tebuske i ansiktet och börjar rappa.Inte heller Oskar Linnros nivån, där man överger hiphopen och deserteras till gladpopens och tjejidolernas land. Utan en ganska casual nivå, där vi kommer med dagliga inlägg om våra iakttagelser av den fantastiska staden Barcelona, tips och tricks eller kanske bara onödig info kanske bäst ämnar sig att ligga ute i farmors rödvita dass vid sommarstugan. Hur som helst så blir det förhoppningsvis någon form av guide till hur du som ny i staden bör ta dig åt för att fixa jobb, bostad osv. 






/rocky&brutus


RSS 2.0